Ideologia

Tässä hieman Tuulispään arvoja ja ideologiaa, miten asioita pyritään tekemään ja miksi.

ekologinen elämäntapa

Tämä on se kohta, jossa olisi aina parannettavaa. Tieto muuttuu, mielipiteet muuttuvat ja tilanteet muuttuvat. Joissain kohdissa tulee vastaan raha, joissain aika, joissain tietämättömys ja joissain laiskuus. No, joka tapauksessa, täällä kierrätetään, kompostoidaan, dyykataan, pihistellään, korjataan, venytetään ja vanutetaan, sammutellaan valoja, yritetään välttää muovia, syödään vegaanista ruokaa (tämä kohta kuuluu myöskin tänne!), kannatetaan Reilua kauppaa ja luomua. Ja miksi? Koska elämme järjettömässä kulutusyhteiskunnassa ja yltäkylläisyydessä, ryöstämme hyvinvointimme köyhiltä ja luonnolta. Ja toki sekin pointti, että tällä pallolla on myös elämää meidän jälkeenkin.

 

VEGANISMI

Säästä eläimet ja luonto siinä samalla! Veganismi on itselleni henkilökohtaisesti puhtaasti eettinen valinta. En jaksa käydä keskustelua, onko ihminen ollut kivikaudella kasvissyöjä vai lihansyöjä. Fakta on kuitenkin se, että vegaanisella ruokavaliolla pärjää hyvin ja kivikauden ihmisen elämä on ollut hyvin erilaista mitä nykyajan ihmisen. Miksi vegaani? En halua syödä eläimiä. Ne ovat kauniita, mielenkiintoisia, taitavia ja tunteikkaita yksilöitä, joilla on yhtälainen oikeus elämään. On totta, että eläimet syövät toisiaan luonnossa, mutta ne syövät koska niiden on pakko. Ihmisen menetelmät pyytää eläimiä ovat vähintäänkin epäreiluja. Samoin ihmisten mieltymys kasvattaa eläimiä valtavissa tuotantolaitoksissa on varmastikin tehokasta, mutta eläimen kannalta katsottuna samaiset laitokset ovat keskitysleirejä. Veganismi ei sulje pois ihmisten oikeuksia vaan päinvastoin edesauttaa niitä tasaamalla ruuan riittämään kaikille. Veganismi on yleensä ottaen elämäntapa, jossa kunnioitetaan elämää ja luontoa sekä kannatetaan reiluutta ja tasa-arvoisuutta, tavoitellaan kohtuullista elämää joka ei perustu kenenkään, ihmisen tai eläimen, riistoon. Lisää tietoa veganismista löydät netistä esim. Vegaaniliiton sivuilta.

 

VAPAAEHTOISTYÖ

Tuulispään toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön. Täällä käy sekä suomalaisia että ulkomaalaisia vapaaehtoistyöntekijöitä. Tilalla riittää jatkuvasti hommaa niin eläinten hoidossa kuin maataloustöissäkin. Lisäksi vapaaehtoiset saattavat  järjestää esimerkiksi omalla kotipaikkakunnallaan erilaista tukitoimintaa Tuulispään hyväksi. Tuulispään olemassaolo on hyvä osoitus siitä, miten aktiivisten ihmisten yhteinen työpanos voi synnyttää isojakin juttuja. Suurin osa vapaaehtoisista tulee tänne yhä uudelleen ja Tuulispään ympärille on kehittynytkin joukko vakiauttajia ja tiivis tukiverkosto. Lue lisää vapaaehtoistyöstä täältä.

 

TUULISPÄÄN ELÄIMISTÄ

Tuulispää ei osta eläimiä eikä tämä ole kotieläinpiha tai eläintarha, jonne kerätään mahdollisimman montaa eri lajia olevaa eläintä. Eläimiä ei ole hankittu tänne ihmisiä varten, eikä niillä myöskään teetetä poikasia. Eläimet tulevat tänne erilaisista syistä, yleensä ne ovat iäkkäitä, joille on hankala löytää enää uutta kotia, ne voivat olla eläinsuojelutapauksia, tehotuotannosta pelastettuja tai muuten vaan ihmisen hylkäämiä eläimiä. Eläimille tarjotaan rauhallinen loppuelämänkoti, jossa ne voivat toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään. Tänne tulevat eläimet voivat olla vanhoja, vammautuneita tai sairaita, mutta niiden kunto pitää olla sellainen, että ne kykenevät parantumaan tai vähintäänkin elämään kivutonta elämää. On aivan turhaa stressata lopetuskunnossa olevaa eläintä vielä siirtämällä sitä uuteen paikkaan. Valitettavasti kaikkia apua tarvitsevia eläimiä tänne ei voida ottaa. Joudumme elämään taloudellisen tilanteen, tilojen ja muiden resurssejen puitteissa eikä ole tarkoitus, että jo täällä asuvien eläinten elämänlaatu kärsisi, jotta mahdollisimman moni uusi tulija saataisiin pelastettua. Tuulispään toiminta on keskittynyt maatila- ja tuotantoeläimiin.

Top