Tuulispään sukkatalkoot

Talkoot ovat päättyneet. Kiitos kaikille neulojille! Saimme kasaan huimat 237 paria sukkia.

Auta Tuulispään eläimiä neulomalla sukkia! Helmikuussa 2018 Helsingin Kaapelitehtaalla järjestetään jälleen suuren suosion saavuttaneet Vegemessut, ja me olemme siellä tottakai taas mukana.

Haluaisimme myydä Vegemessuilla sukkia vegevarpaille ja siten kerätä varoja Tuulispään eläinten hyväksi. Emme valitettavasti ehdi itse kilkutella sukkapuikkoja riittävästi, joten pyydämme apua teiltä.

Haluaisitko lahjoittaa Tuulispäälle itseneulomiasi sukkia myyntiin? Jos haluat auttaa Tuulispäätä sukkaparilla tai muutamalla, luethan alla olevat ohjeet. Jäämme odottamaan innolla luomuksianne!

Ohjeet

 • Valmista sukat kasvi- tai keinokuitulangoista. Älä siis käytä villaa, alpakkaa, silkkiä tai muita eläinkuituja sisältäviä lankoja. (Lankavinkkejä on koottu alle.)
 • Sukkien koolla tai mallilla ei ole väliä. Kaikenkokoisia ja -mallisia sukkia tarvitaan! Sukat voi neuloa tai virkata.
 • Kun sukat ovat valmiit, liitä niihin materiaali- ja pesutiedot sekä arvio koosta.
 • Toimita sukat meille postitse (Eläinsuojelukeskus Tuulispää, Savikonkulmantie 69, 31400 Somero) tai vie ne Turun, Helsingin tai Tampereen Vegekauppaan (katso osoitteet ja aukioloajat täältä).
 • Sukkien olisi hyvä olla perillä viimeistään 11.2.2018, jotta ehdimme lajitella ja hinnoitella ne muiden töidemme ohessa.
 • Huomaathan, että valmistamasi sukat ovat lahjoitus Tuulispäälle. Emme siis maksa materiaaleja, työtä emmekä postikuluja. Sukkien neulominen on yksi kiva ja erilainen tapa auttaa Tuulispään eläimiä!

Sukkalankavinkkejä

Markkinoilla on jo monenlaisia villattomia sukkalankoja, jotka on kehitetty kestäviksi ja ominaisuuksiltaan sukkiin sopiviksi. Niiden raaka-aineet vaihtelevat bambusta ja puuvillasta erilaisiin keinokuituihin. Alle on listattu joitakin tällaisia lankoja sekä linkkejä kauppoihin, joista lankoja voi ostaa. Lankoja voi ostaa myös muista kaupoista, joten suosittelemme googlaamaan lisää ja kyselemään myös omasta lankakaupasta.

Esimerkkejä eläinystävällisistä ja toimivista sukkalangoista:

Jos käytät muita kuin yllä mainittuja lankoja, huomioi valinnoissasi seuraavat asiat:

 • Emme suosittele sukkiin 100 % akryylilankoja, koska ne eivät ole aktiivisessa käytössä kauhean kestäviä. Juhlasukissa ja muissa harvoin käytettävissä sukissa, ne voivat kuitenkin toimia. Jos lanka sisältää myös muita kuituja kuin akryylia, sen kestävyys yleensä paranee.
 • Pelkästä puuvillasta valmistetut langat eivät sovellu hyvin sukkiin. Ne eivät yleensä jousta lainkaan, joten sukista voi tulla jäykät. Jos sukan malli on kokonaisuudessa joustava, voi myös puuvillalanka toimia sukissa.
 • Bambu-puuvillasekoitelangat saattavat olla liian löysiä, joten niistä puolestaan voi syntyä huonosti jalassa pysyviä sukkia.

Miksi emme halua käyttää villaa?

 • Työskentelemme sellaisen maailman puolesta, jossa eläimen arvoa ei mitata sen tuottaman hyödyn perusteella. Villasukkien myyminen olisi vastoin tätä ajatusta.
 • Lampaat on jalostettu tuottamaan niin paljon villaa, että ne eivät pääse siitä itse eroon. Lampaan hyvinvoinnin kannalta onkin tärkeää, että lammas keritään. Tämä ei mielestämme kuitenkaan oikeuta lammastuotantoa eli sitä että maailmaan tuotetaan jatkuvasti lisää lampaita kerittäviksi ja lihantuotantoon.
 • Lammastuotantoon liittyy paljon eettisiä ongelmia. Kuluttajan on käytännössä hyvin hankalaa selvittää lankaostoksilla, millaisista oloista lankakeran villa on peräisin. Lähes kaikki villalankojen materiaali tuotetaan suurissa villantuottajamaissa, joissa on valtavasti eläinsuojelullisia epäkohtia. Myöskään suomalainen villa ei ole ongelmatonta. Lisätietoa lammastuotannon ongelmista voit lukea täältä.
 • Lammastuotanto ei ole ekologista. Maailmassa arvioidaan olevan yli miljardi lammasta. Lampaat ovat märehtijöitä, joten ne tuottavat suuren määrän ilmastonmuutosta kiihdyttävää metaania. Suurissa lammastuottajamaissa laiduntavat lampaat uhkaavat myös luonnon monimuotoisuutta.

Mikään kuitu ei ole ympäristön ja eläinten kannalta täysin ongelmaton. Eläinperäiset kuidut ovat ongelmallisia eläinten kohtelun sekä ilmasto- ja ympäristökysymysten näkökulmasta. Kasvikuitujen tuottamiseen voi liittyä esimerkiksi vedenkäyttöön ja lannoitteisiin liittyviä epäkohtia. Keinokuitujen ongelmana voivat olla mikromuovit ja uusiutumattomien raaka-aineiden käyttö – tosin keinokuituja voidaan valmistaa myös kierrätysmateriaaleista ja kasvikuiduista, mikä vähentää tuotteen ekologista jalanjälkeä huomattavasti.

Maailmalla kehitetään jatkuvasti uusia, kestäviä, ekologisia ja eläimettömiä materiaaleja. Ne eivät ole toistaiseksi vielä jokaisen kuluttajan saavutettavissa, mutta tulevaisuus tulee todennäköisesti olemaan hyvin toisenlainen. Mitä enemmän tuotteille on kysyntää, sitä nopeammin tulevaisuus on täällä.


talkoiden edistyminen

Tavoitteenamme on saada Vegemessuille myyntiin vähintään sata sukkaparia. Päivitämme tähän talkoiden edistymistä. Jos sukkia jää messuilta yli, myymme ne tulevissa tapahtumissa.

Valmiita sukkapareja: 237 kpl
100%

 

Top